Adviseren

Technische documentatie is een breed begrip en kent vele uitdagingen. Logisch dus dat dit ervoor kan zorgen dat u het overzicht over uw documentatie kwijtraakt. Onze experts adviseren organisaties op gebied van het creëren, beheren of publiceren van documentatie.

Creëren

Na veel testen en verschillende prototypen is een product klaar om op de markt te worden gebracht. In deze fase moet er ook documentatie worden opgesteld, zoals productspecificaties, veiligheidseisen en stapsgewijze gebruikersdocumentatie, om te zorgen dat het product goed en veilig kan worden gebruikt. Kennis van de doelgroep van de documentatie is daarbij van fundamenteel belang.

Voor het opstellen van documentatie is niet alleen technische kennis en productkennis nodig: taalkundig en creatief inzicht zijn evenzeer belangrijk. Technische documentatie dient namelijk precies op de doelgroep van het product afgestemd te zijn. Dat kan aan de hand van goed gekozen woorden, maar bijvoorbeeld ook door duidelijke afbeeldingen en instructietekeningen. Het omzetten van technische informatie naar een product of documentatie is dan ook niet eenvoudig. Onze consultants adviseren onder andere op het gebied van:

  1. Doelgroepsbepaling: voor wie is de documentatie bedoeld en hoe worden zij het beste bereikt?
  2. De keuze tussen een instructie aan de hand van tekst of een instructie op basis van afbeeldingen of (technische) tekeningen;
  3. Relevantie van informatie voor consumenten of zakelijke gebruikers, zoals monteurs en installateurs;
  4. Wettelijke vereisten en belangrijke (of zelfs verplichte) informatie op gebied van technische documentatie.

Lees meer over creëren »

Beheren

Tijdens (én na) de fase van productontwikkeling stapelen zich nieuwe (technische) aanpassingen, doorontwikkelingen, wetswijzigingen, extra veiligheidsinstructies en andere zaken op die om een wijziging vragen. Al deze aanpassingen moeten worden bijgehouden en gedocumenteerd, waardoor er constant nieuwe versies van de documentatie ontstaan.

Dit kan voor verwarring zorgen. DCT helpt bij het scheppen van orde in documentatiechaos. Onze experts kijken samen met organisaties naar hun uitdagingen en pijnpunten en adviseren op de punten waar geoptimaliseerd kan worden.

Lees meer over beheren »

Publiceren

De documentatie ligt klaar: werkinstructies. Er is gekozen voor instructietekeningen als communicatiemiddel, omdat de beoogde doelgroep zeer divers is. Op deze manier is voor iedere gebruiker duidelijk wat er moet gebeuren en hoe, en worden de kosten gedrukt, omdat er geen vertalingen naar meerdere talen worden gemaakt. Dit zijn de te maken keuzes:Hoe moeten de instructies gepubliceerd worden? Hoe gaan de gebruikers straks met de documentatie aan de slag? Met een traditionele uitgave op papier of in digitale vorm, bijvoorbeeld via een online portal of mobiele app? De mogelijkheden zijn eindeloos, wat een goede keuze nog best lastig kan maken. Onze experts denken daarom graag met u mee over de beste publicatievorm voor uw doelgroep.

Lees meer over publiceren »